Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Cu sprijinul experților biroului Enterprise Europe Network din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, trei întreprinderi din sectorul turismului din Regiunea Centru vor avea posibilitatea de a-și îmbunătăți performanța în ceea ce privește sustenabilitatea și să devină mai competitiv pe piața internațională de turism.

Fresh Vald SRL (La Vâltoare) din Gura Râului, XUX Investment SRL (The River Chalet) din Sibiel și Trail Trips SRL din Rășinari, sunt trei întreprinderi din frumoasa zonă a Mărginimii Sibiului, două pensiuni și o agenție de turism, cu ambiții de a deveni mai competitive pe piața internațională.

Primul contact al acestor companii cu Rețeaua Enterprise Europe Network (EEN) a fost în luna mai 2023 când prin intermediul Asociației Pensiunilor Agroturistice Rășinari, au primit de la Biroul Enterprise Europe Network din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, informații despre oportunități de finanțare care le-ar putea ajuta să își dezvolte afacerea integrând practici și produse sustenabile în afacerea lor. Informarea a vizat un apel lansat în cadrul proiectului TRACE (SMEs TRAnsition for a European Circular tourism Ecosystem) un proiect interregional finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Single Market (SMP). Proiectul TRACE oferă training-uri (în domeniile sustenabilitate, inovare digitală, managementul datelor) și consultanță specializată pentru dezvoltarea de strategii și planuri de sustenabilitate, acces la evenimente de afaceri și sprijin în procesul de obținere a certificărilor de mediu (EU Ecolabel, EMAS).

Pornind de la nevoile lor în ceea ce privește dezvoltarea înspre modele de afaceri mai sustenabile și obiectivul de a deveni cât mai competitive pe piața europeană și internațională de turism, cele trei întreprinderi au profitat de oportunitatea transmisă de consultantul EEN și au aplicat pentru finanțare în cadrului proiectului TRACE. Propunerile de proiect transmise de cele trei întreprinderi din Mărginimea Sibiului au fost aprobate spre finanțare în luna septembrie 2023. Prin implementarea activităților prevăzute în cadrul aplicațiilor aprobate întreprinderile vor avea  posibilitatea de a-și crește performanța în ceea ce privește sustenabilitatea și de a deveni mai competitive pe piața internațională de turism.