Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Consiliul a adoptat astăzi poziția sa în primă lectură cu privire la Orizont Europa, programul-cadru multianual al UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027 (denumit în continuare „programul”). Această poziție este urmarea unui acord la care s-a ajuns în decembrie anul trecut cu Parlamentul European, care pregătește terenul pentru adoptarea rapidă în a doua lectură a propunerii de regulament de instituire a programului Orizont Europa.

Adoptarea de astăzi a poziției Consiliului ne aduce la doar un pas distanță de adoptarea finală a celui mai ambițios program de cercetare și inovare al UE de până acum. Cercetătorii noștri vor avea la dispoziție instrumentele necesare pentru a-și aduce o contribuție valoroasă la redresarea noastră economică rezilientă în urma crizei provocate de COVID-19 și la tranziția rapidă către o economie verde și digitală. – Manuel Heitor, ministrul portughez al științei, tehnologiei și învățământului superior

Regulamentul stabilește structura și obiectivele programului, bugetul, formele de finanțare din partea UE și normele pentru furnizarea acestei finanțări. El prevede că 35 % din cheltuielile pentru acțiunile finanțate în cadrul programului vor trebui să contribuie la obiective climatice.

De asemenea, acesta reglementează cooperarea internațională dintre UE și țările terțe în domeniul cercetării și inovării.

În comparație cu predecesorul său, programul Orizont Europa introduce:

  • o abordare bazată pe clustere pentru soluționarea provocărilor societale;
  • o abordare simplificată în ceea ce privește parteneriatele europene;
  • o abordare orientată spre îndeplinirea obiectivelor misiunilor, Consiliul European pentru Inovare (CEI), o mai mare deschidere către noi parteneri, păstrând excelența ca principalul criteriu de selecție, norme simplificate, o mai mare securitate juridică și mai puține sarcini administrative pentru beneficiari și administratorii de programe.

Etapele următoare

Potrivit acordului politic la care au ajuns colegiuitorii în decembrie anul trecut, Parlamentul European ar urma să aprobe poziția în primă lectură a Consiliului în aprilie 2021. Regulamentul va fi apoi considerat ca fiind adoptat în mod formal. Se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.