Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Colaborare între Consorțiul BISNet Transylvania și European IP Helpesk (Serviciul de asistență al Comisiei Europene în domeniul Proprietății Intelectuale) pentru furnizarea de servicii gratuite de Proprietate Intelectuală firmelor din regiunile Centru și Nord-Vest

 European IP Helpdesk este un serviciu de proprietate intelectuală (PI) de primă linie al Comisiei Europene care oferă sprijin gratuit IMM-urilor europene și beneficiarilor proiectelor de cercetare finanțate de Uniunea Europeană, pentru a-și gestiona aspectele legate de proprietatea intelectuală, în contextul afacerilor transnaționale sau al programelor Uniunii Europene de cercetare și inovare.

European IP Helpdesk sprijină IMM-urile europene și echipele de cercetare implicate în afaceri transfrontaliere și/sau activități de cercetare finanțate de UE, să gestioneze, să disemineze și să își valorifice Proprietatea Intelectuală. Oferind o gamă largă de materiale informative, un serviciu Helpline pentru sprijin direct, precum și sesiuni de instruire (online sau fizic), obiectivul principal al acestui serviciu de asistență este să sprijine dezvoltarea capacității PI pe întreaga scară a practicilor: de la conștientizare la utilizare strategică și valorificarea cu succes.

 European IP Helpdesk, deține și o bibliotecă de resurse, în cadrul căreia sunt disponibile o varietate de publicații practice, precum ghiduri, buletine, fișe informative sau studii de caz care abordează diferite subiecte privitoare la proprietatea intelectuală și managementului acesteia.

În colaborare cu Enterprise Europe Network, cea mai mare rețea de sprijin pentru afaceri și inovare de la nivel internațional, European IP Helpdesk a creat o echipă de ambasadori naționali (European IP Helpdesk Team), menită să ajute IMM-urile să-și rezolve problemele legate de proprietatea intelectuală. Ambasadorii pun la dispoziția celor interesați, toate resursele serviciului, oferă sprijin și consultanță în limba țării din care fac parte și îi ajută să integreze proprietatea intelectuală în strategiile de afaceri.

Din echipa de ambasadori ai European IP Helpdesk Team face parte din 2013 și un consultant al Consorțiului BISNet Transylvania, doamna Liliana Pop de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Doamna Liliana Pop a fost numită ambasadorul lunii decembrie 2023, iar cu această ocazie a fost invitată să vorbească despre activitatea sa în calitate de ambasador Proprietate Intelectuală și consultant Enterprise Europe Network. Vă invităm să aflați mai multe din interviul de mai jos.

Vă rugăm să descrieți pe scurt expertiza dumneavoastră și domeniul de activitate în cadrul Enterprise Europe Network? Care sunt serviciile cheie pe care le oferiți clienților dumneavoastră?

În 1 ianuarie 2008, prin intermediul consorțiului BISNet Transylvania am devenit membru al Enterprise Europe Network (EEN), iar în 1 noiembrie 2013, am devenit membru al European IP Helpdesk Ambassador Scheme. În toți acești ani am desfășurat activități dedicate sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) precum găsirea de parteneri internaționali, audit tehnologic/inovare/proprietate intelectuală (PI), training PI și transfer de tehnologie (TT), servicii de consultanță pentru depunerea DPI.

Ce înseamnă pentru dvs. să fiți Ambasador European IP Helpdesk? Și ce vă place cel mai mult la aceasta?

Apartenența la o echipă de profesioniști în domeniul PI este cel mai important factor care mă ajută și mă motivează să ofer servicii de consiliere și formare de calitate ca ambasador PI. Integrarea mea în trei rețele europene (European Enterprise Network, European IP Helpdesk și Patent information centres – PATLIB Network) îmi oferă un avantaj major în găsirea de colaboratori și, de ce nu, de prieteni 😊.

 Cum ați descrie interacțiunea și cooperarea cu colegii dumneavoastră din Enterprise Europe Network?

Prezentarea European IP Helpdesk la una dintre întâlnirile naționale ale rețelei mi-a confirmat că expertiza în domeniul PI este extrem de necesară la nivel de consorțiu, acest domeniu fiind mai puțin cunoscut de consultanții Enterprise Europe Network, iar din această cauză preferă adesea să ofere informații generale și nu se intră în detaliile PI în discuția cu IMM-urile. Sper că pe viitor vom colabora mai mult și mai bine.

 În opinia dumneavoastră, care sunt subiectele și întrebările cele mai „fierbinți” legate de proprietatea intelectuală (PI) în regiunea/țara dumneavoastră?

România este o țară în care nu există educație formală în domeniul PI, de aceea pot spune că orice subiect este „fierbinte”, dar cel mai important este să poți adapta limba la audiență și să oferi exemple, studii de caz, infografice și consultanță pentru a facilita transferul de informații.  În acest proces de transfer de cunoștințe, este necesară o abordare proactivă și nu reactivă.

 Care sunt provocările majore cu care se confruntă IMM-urile în ceea ce privește PI? Și de ce tip de sprijin credeți că este nevoie?

Orice IMM din România are nevoie de sprijin în identificarea oportunităților de dezvoltare oferite de domeniul PI, iar construirea unei strategii în PI este o adevărată provocare. Cea mai potrivită formă de sprijin pentru IMM-uri este „coaching-ul” atât pentru auditul PI, cât și pentru strategia sau protecția PI. Posibilitatea de a oferi coaching online crește foarte mult eficacitatea și eficiența întâlnirilor de acest tip.

Astfel, Consorțiul BISNet Transylvania, prin doamna Liliana Pop, vă stă la dispoziție în mod gratuit cu servicii specializate în domeniul Proprietății Intelectuale. Pentru alte servicii de sprijin pentru afaceri (identificarea și accesarea oportunităților de finanțare disponibile la nivel regional, național și internațional, servicii pentru internaționalizarea activității, cooperare în afaceri, servicii pentru digitalizare, sustenabilitate și reziliență, alte servicii) consultanții noștri vă stau de asemenea la dispoziție, vă rugăm să nu ezitați să îi contactați https://een-transilvania.ro/contact/.