Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Cattus SRL este o firmă din Târgu Mureș înființată în 2002, începându-și activitatea de ca distribuitor specializat în distribuția de dispozitive, instrumente și echipamente medicale. Sub brandul EROND, compania oferă soluții complete pentru cabinetele private prin distribuirea de echipamente și dispozitive medicale care îndeplinesc cele mai înalte standarde și acoperă nevoile sectorului medical din România.

În primii 12 ani de activitate, compania a lucrat cu producătorii europeni din Ungaria și Germania și cu producători din SUA de echipamente și dispozitive medicale utilizate în radio-chirurgie, nefrologie, dermatologie, otorinolaringologie, urologie și ginecologie, a câștigat experiența necesară și a dezvoltat o rețea puternică de distribuție formată din clinici private, precum și instituții medicale publice și private.

Odată cu dezvoltarea afacerii, Cattus SRL și-a propus să fructifice cunoștințele acumulate de-a lungul anilor și oportunitățile de creștere a pieței medicale regionale dorind să își extindă gama de produse. Prin urmare, compania a apelat la serviciile Enterprise Europe Network pentru identificare de parteneri de afaceri. Ținta companiei au fost producătorii medicali interesați să-și vândă produsele pe piața românească în baza unui contract de servicii de distribuție.

Noi piețe

Primul pas al echipei Enterprise Europe Network din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a fost să cunoască firma, să-i analizeze nevoile și obiectivele de dezvoltare si să stabilească împreună un plan de intervenție. Experții EEN au recomandat un mix de servicii, prima acțiune fiind dezvoltarea companiei prin cooperare și schimburi de experiențe, inclusiv identificarea unor parteneri pentru proiectele dezvoltate sub marca Erond, iar cea de-a doua crearea și diseminarea pe platforma de cooperare în afaceri a EEN, a profilului de cooperare al firmei Cattus cu evidențierea tipului de produse și a partenerilor căutați.

Prima oportunitate nu a întârziat să apară, iar în 2017 firma a participat într-un schimb de experiență în Ungaria. Acesta a fost facilitat de echipa EEN din cadrul ADR Centru prin „Mobilities for professionals and qualified employees of MSMEs” (MobiliseSME), un program de mobilitate internațională având ca scop îmbunătățirea competențelor profesionale ale angajaților IMM-urilor europene prin schimburi de bune practici și experiențe și dezvoltarea cooperării dintre companiile europene. Prin MobiliseSME un angajat din partea companiei Cattus a participat la un stagiu de scurtă durată în Ungaria. Caesar Consulting Tanácsadó Kft. a fost firma gazdă și unul din beneficiarii proiectului. Schimbul de experiență a avut ca obiectiv creșterea capacității companiei românești în pregătirea de proiecte și elaborarea de proiecte CD cu finanțare prin programul Orizont 2020 sau alte programe naționale și regionale, dezvoltarea rețelei parteneriale și identificarea de noi oportunități de cooperare cu parteneri străini.

A fost o experiență provocatoare în primul rând pentru mine, ca angajat plecat în vizită de studiu. Pot folosi lucrurile pe care le-am învățat în compania mea. Mulțumesc EEN pentru promovarea și facilitarea acestor oportunități. Recomand tuturor să profite de oportunitățile de afaceri și de serviciile de internaționalizare oferite de EEN precum și de programele de schimb de experiență oferite de UE. – Tas-Arpad Fazakas, Cattus SRL

Anul 2018 a adus pentru Cattus SRL primul acord încheiat cu firma Interespuma din Portugalia. Compania portugheză dezvoltă, produce și comercializează produse și soluții optimizate în sectorul ortopediei, sub brandul ORTHIA. Obiectivul cooperării a fost încheierea unui acord de distribuție pe termen lung pentru a promova produsele ORHTIA pe piața din România și pentru ca firma Cattus să devină reprezentantul produselor ORTHIA în România.

În 2020 Cattus SRL a încheiat un al doilea acord de colaborare cu Uniplex, o firmă din Marea Britanie pentru distribuirea de diapazoane medicale în România. În urma acestui acord, se estimează că ambele companii își vor crește cifra de afaceri.

Cel de-al treilea acord de parteneriat a fost încheiat în același an cu Avidicare, un producător suedez activ piața medicală europeană. Acest acord care ca scop distribuția de sisteme inovative de ventilare și filtrare a aerului în blocurile operatorii din spitalele și clinicile românești.

Pașii următori

Cattus SRL în vedere dezvoltarea sustenabilă a companiei prin cooperare și prin implementarea unor proiecte de cercetare cu parteneri internaționali și prin valorificarea oportunităților de finanțare acordate prin Orizont Europa, dar și a oportunităților de cooperare asigurate de Enterprise Europe Network.