Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Iceberg Consulting SRL este o întreprindere din România, cu sediul central în BRAŞOV. Acesta dezvoltă servicii în domenii precum: consultanța, finanțări, startup, tehnologie, digitalizare și transfer tehnologic. Compania a fost înființată în ianuarie 2005 dar bazele au fost puse de Ionuț Țața – CEO Iceberg,  încă din 2003, si de atunci a dezvoltat sute de proiecte de consultanță în management, strategie, finanțare, dezvoltare economica, energii regenerabile si inovare.

Iceberg Consulting este un client constant al Enteprise Europe Network încă din 2012 fiind o companie foarte dinamică și orientată spre inovație. Iceberg este compania care asigură managementul clusterului de inovare și tehnologie și are legături puternice cu Digital Innovation Hub din Brașov.

 

Hub de inovare în producție și manufactură

În aprilie 2020, un nou apel al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) invita potențialii candidați să se alăture rețelei EIT Manufacturing și să ofere cu sprijinul acestei puternice rețele o mulțime de servicii companiilor din România.

EIT Manufacturing este un parteneriat format din mai mult de 55 de organizații, inclusiv Volkswagen, Volvo, Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, Comisia Franceză pentru Energii Alternative și Energie Atomică (CEA), Siemens, Universitatea Slovacă de Tehnologie și Whirlpool Europe. Această rețea are sprijin și susținere din partea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat pentru a susține inovatorii să transforme cele mai bune idei în produse, servicii și locuri de muncă pentru Europa.

EIT a fost creat în 2008 pentru a impulsiona capacitatea inovatoare a Europei. Ca parte integrantă a Horizon 2020, Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare 2014-2020, este o inițiativă unică a UE, singura care integrează pe deplin domenii precum business, educație și cercetare.

EIT Manufacturing Hub România își propune să acționeze ca un punct de interacțiune între EIT Manufacturing și actorii locali din ecosistemul românesc, sporind, de asemenea, implicarea și participarea părților interesate locale prin organizarea de evenimente de informare si promovarea apelurilor de proiecte și oportunități ale EIT Manufacturing. Viitorul hub EIT Manufacturing din România va fi coordonat de Iceberg – o companie de consultanță in inovare și transfer tehnologic cu o experiență extensivă în proiecte europene și naționale focalizate pe inovare și transformare digitală. Iceberg administreaza CITT-I4T – singurul centru de transfer tehnologic specializat în domeniul industrie 4.0 din România și este fondatoare a Centrului de Inovare Digitala FIT.  Din septembrie 2019 Iceberg administrează și hub-ul din Romania al EIT InnoEnergy – o altă inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie EIT, poziționată ca cel mai mare accelerator de eco-tehnologii din lume.

Noi am ajutat

Agenția pentru dezvoltare Regională Centru, prin serviciile Enterprise Europe Network a oferit sprijin companiei Iceberg Consulting în pregătirea documentației pentru formularul de cerere și a oferit o scrisoare de susținere care atestă sprijinul regional pentru CCI în legătură cu Strategia regională de specializare inteligentă. Iceberg Consulting a aplicat în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov în cadrul acestui apel deschis și cererea a fost acceptată. În urma acestei competiții, procesul de selecție, Iceberg și Universitatea Transilvania au fost desemnați să fie gazda hubului de inovare în producție EIT Manufacturing din România, care va susține industria de manufactură prin dezvoltarea de inovații și nu numai.

De-a lungul timpului am participat la mai multe evenimente de afaceri organizate de Enterprise Europe Network și am reușit să îmi găsesc parteneri foarte interesanți din alte state membre ale UE, pentru a dezvolta proiecte împreună, atât proiecte comerciale cât și proiecte de cercetare finanțate prin programul Orizont 2020. Tot prin intermediul EEN vin destul de multe solicitări de parteneriate din partea diferitelor consorții europene, iar prin conectarea la rețeaua EEN poți afla care sunt cele mai noi proiecte în care poți să te implici. Cred că rețeaua Enterprise Europe Network și prezența ei în Regiunea Centru și în România în general este un punct de contact foarte bun cu restul Europei. Ionuț Țața – CEO Iceberg