Curs de instruire ”Cum abordăm sustenabilitatea în sectorul construcțiilor”
Sectorul construcțiilor reprezintă o ramură economică esențială, cu un efect multiplicator semnificativ asupra celorlalte sectoare economice. Acest sector produce aproximativ 1/3 din toate deșeurile și are o contribuție de 11% la emisiile de gaze cu efect de seră.
La nivelul Macroregiunii 1 (formată din Regiunea Nord-Vest și Regiunea Centru), sectorul construcțiilor (exclusiv materialele de construcții) reprezintă aproximativ 7% din produsul intern brut la sfârșitul anului 2021, și aproape 22 000 firme, cu o cifră totală de afaceri de 35,6 miliarde de lei si cu peste 127 mii angajați. În funcție de CAEN, la nivel macroregional, cea mai mare cifră de afaceri o generează companiile angajate în construcția clădirilor, iar cea mai redusă, firmele care realizează lucrări de ipsoserie.
În același timp, sectorul construcțiilor se confruntă cu provocări semnificative, fiind extrem de important ca, pentru creșterea sustenabilității, companiile ce activează în acest sector să acționeze în direcția minimizării impactului asupra mediului, în condiții de menținere a competitivității economice și a beneficiilor.
Pentru a veni în sprijinul companiilor, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru organizează în 14 decembrie 2023, începând cu ora 10:00, un curs de instruire dedicat sustenabilității companiilor ce activează în sectorul construcțiilor (construcții civile, construcții industriale) și în producția de materiale de construcții. Cursul are un caracter practic și își propune să ofere informații și exemple utilizabile pentru companiile ce activează în domeniul construcțiilor.
Sesiunea va fi axată pe prezentarea indicatorilor relevanți în economia circulară aplicată în sectorul construcțiilor, având ca scop creșterea nivelului de cunoaștere și îmbunătățirea practicilor în cadrul organizațiilor dumneavoastră. Vom explora principalele tipuri de afaceri din domeniul construcțiilor circulare, cu exemple utile în domeniu, abordând aspecte precum: consumabile circulare, recuperarea materialelor, prelungirea duratei de viață a produsului, platforma de partajare și produsul ca serviciu. Prin studii de caz și exerciții de grup veți afla cum puteți lua decizii care să asigure sustenabilitatea companiei și care să aducă beneficii comerciale dar și de mediu. Totodată în cadrul cursului va fi prezentat un instrument realizat la nivel european, prin care experți în domeniul mediului oferă gratuit servicii personalizate de consiliere în domeniul mediului tuturor companiilor interesate.
Cursul este gratuit și se va desfășura online.
Companiile interesate sunt rugate să completeze formularul de înregistrare disponibil aici.
Pentru informații suplimentare, vă stăm la dispoziție la coordonatele de contact: 0358-401.276, interior 451 email: gabriela.tarau@adrcentru.ro, persoană de contact Gabriela Târău.
Hourly Schedule
7 Noiembrie 2023 - Alba Iulia
- 10:00 - 10:20
- Prezentarea Enterprise Europe Network
- 10:20 - 10:20
- Introducere și informații de bază privind economia circulară în construcții
- 10:20 - 12:50
- Metode de măsurare a circularității în construcții
- 12:50 - 13:20
- Pauză
- 13:20 - 14:20
- Tipuri de indicatori în sectorul construcțiilor conform PNEC (Planul Național pentru Economie Circulară)
- 14:20 - 15:20
- Studii de caz
- 15:20 - 15:40
- Prezentarea instrumentului de finanțare GREEN ASSIST
- 15:40 - 16:00
- Discuții și Sesiune de Întrebări și Răspunsuri