Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

În 27 octombrie, Cluj IT a organizat prima conferință internațională din cadrul BISNET TRANSYLVANIA, dedicată inovației cu focus pe impactul asupra IMM-urilor. 

Conferința derulată în format fizic, dar cu transmisie live, a reunit, în cele 3 sesiuni derulate, peste 15 experți la nivel regional, național și chiar european aducând la masa de discuții subiecte de interes pentru ecosistemul de business românesc.

IMM-urile și digitalizare – cum construim și susținem inovația? a fost întrebarea în jurul căreia au gravitat subiectele abordate pe parcursul zilei. 

Tematicile abordate au inclus: 

  • Retrospectiva ultimei decade, progresul inovației și perspective de viitor pentru următorii 10 ani;
  • Consiliul European al Inovației – program ce susține și oferă sprijin financiar pentru IMM-urile europene;
  • Rolul rețelelor europene de sprijin și suport pentru IMM-uri: Centrele de Inovație Digitală și Enterprise Europe Network.

Din lista invitaților prezenți enumerăm personalitățile marcante: Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Dragos Vlad, Președinte al ADR, Ariana Năstăseanu, EIC Project Advisor, Florin Păun Membru Jurat al EIC, Stelian Brad, expert EEN și Președinte Cluj IT, Radu Rujan din partea DIH4Society, Irina Toma din partea FIT DIH. 

 

Discuțiile purtate și răspunsurile oferite converg spre nevoia de colaborare, mai specific de inițiative colaborative, pentru susținerea și sprijinirea mediul de afaceri respectiv a IMM-urilor, mai ales a celor mai puțin tehnologizate, în vederea reducerii disparităților digitale la nivelul ecosistemului. 

În șirul inițiativelor cu rol transformativ pentru ecosistemul de IMM-uri se subscrie și BISNET TRANSYLVANIA, ce reunește expertiza a 10 parteneri naționali, în cadrul căreia Cluj IT contribuie activ pe componenta de digitalizare, transformare digitală susținând inovația în toate formele ei. 

De la audituri de inovare, până la training-uri specializate și servicii avansate, Cluj IT este un agent al schimbării a cărei obiective sunt strâns corelate cu nevoile identificate în piață. 

Începând cu ianuarie 2022, Cluj IT este punct de contact Enterprise Europe Network, calitate prin care aria de servicii oferite este deschisă potențialilor agenți interesați din piață. 

Conferință a fost integrată în evenimentul fanion al clusterului, Cluj Innovation Days, o inițiativă dedicată inovării ce anul acesta a reflectat 10 ani de inovație, 10 ani de Cluj IT. 

„Marcăm anul acesta o bornă importantă pentru noi, ca organizație, dar cu semnificație pentru întreaga comunitate clujeană și națională care prețuiește progresul tehnologic, inovarea și antreprenoriatul. În 2012, atunci când a fost fondat clusterul Cluj IT, am adus în fața publicului necesitatea de a privi viitorul industriei de IT cu curaj și cu dorința de schimbare. Am făcut acest lucru prin două propuneri concrete. Mai întâi prin includerea inovației și creației în modelele de afaceri ale industriei de IT și apoi, pentru comunitatea largă clujeană, prin Cluj Innovation City ca un nou mod de abordare a dezvoltării socio-economice. Practic am propus un “rebranding”, atât al orașului cât și al industriei. De atunci mesajul nostru a fost preluat, purtat, dezvoltat. La Cluj Innovation Days vom vorbi despre toate astea, dar, mai important, vom vorbi despre ce urmează pentru industria noastră, pentru comunitatea noastră, pentru țara noastră”, a susținut Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster.