Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Compania Prefera Foods are o tradiție de peste 10 ani și e cotată ca unul dintre cei mai mari jucători de pe piața conservelor din România. Și-a început activitatea în 2009, iar prin fonduri proprii cât și SAPARD, și-a construit fabrica din Transilvania, județul Alba, unde, produsele sunt făcute în condiții sigure, cu atenție asupra ingredientelor și rețetelor și respectă cele mai înalte standarde ale calității. De la produse cu preț accesibil, la produse premium, de la micul dejun la gustări rapide și cină portofoliul Prefera Foods cuprinde pateuri de ficat, paste vegetale, carne în suc propriu, mâncăruri de fasole, zacuscă, ciorbe, gulaș și nu in ultimul rând supe creme si smoothie-uri. Prin produsele sale, Prefera Foods se diferențiază în categoria de mâncare conservata, prin rețete unice, curate, care nu conțin E-uri și conservanți.

Cum a început colaborarea

Colaborarea cu Prefera Foods a început anul acesta, 2020, când biroul Enterprise Europe Network din cadrul ADR Centru a răspuns unei solicitări de pe platforma EEN referitoare la producătorii străini de piureuri de fructe, date pe care o companie poloneza le căuta la acea vreme. Un prim pas a fost, oferirea datelor de contact ale companiei românești, Prefera Foods.

Companiile au corespondat extensiv în intervalul iunie și august 2020. OurWay, compania din Polonia, a analizat catalogul de produse al Prefera Foods, solicitând mostre ale acestor produse, care au fost expediate rapid din România. Aceste produse au fost apreciate foarte mult, atât în ceea ce privește gustul, cât și calitatea ingredientelor utilizate, motiv pentru care au fost predate potențialilor clienți OurWay din Polonia. Doi dintre clienții OurWay sunt interesați să cumpere aceste produse pe care Prefera Foods le va comercializa pe piața din Polodina prin intermediul companiei locale OurWay: un mare magazin alimentar care funcționează în Polonia, aparținând unui lanț străin de magazine cu discount; si un producător polonez de sandvișuri gata preparate, ambalate, vândute în principal la benzinării. Companiile au încheiat un acord verbal în septembrie 2020, urmând sa semneze un acord în viitorul apropiat.

OurWay este compania poloneză specializată în vânzarea și distribuția de produse alimentare străine pe piața internă. Compania se concentrează în principal pe aprovizionarea cu produse de înaltă calitate (inclusiv produse alimentare bio și organice). În februarie, OurWay a contactat centrul local EEN dorind sa găsească noi parteneri străini. Compania a subliniat destul de clar că este în căutarea produselor alimentare din diferite regiuni ale lumii, atât cunoscute și apreciate pe piața poloneză, cât și a unor produse complet noi, care ar putea plăcea consumatorilor polonezi.

Spre piața globală

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă majoritatea IMM-urilor care doresc să se extindă pe noi piețe, atât cele europene cât și peste mări, este lipsa resurselor, a personalului adecvat, sau a unor informații pentru a le ajuta să facă acest pas. De aceea, rețeaua Enterprise Europe este atât de importantă, având contacte în peste 60 de țări din întreaga lume. Vorbind despre acest exemplu, rețeaua a oferit acest sprijin și a făcut posibil un prim pas pe o piață nouă și promițătoare, iar Prefera Foods dorește extinderea oportunităților de cooperare asigurate de Enterprise Europe Network prin crearea unui profil a companiei.