Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Zilele industriei din Uniunea Europeană (UE) este evenimentul anual emblematic al Europei, evidențiind liderii industriali și discuțiile legate de politica industrială, îmbunătățind în același timp baza de cunoștințe a industriei europene.

Este platforma principală pentru a discuta provocările industriei și pentru a dezvolta în comun oportunități și răspunsuri politice, într-un dialog cu o gamă largă de părți interesate.

Ediția din 2022 intitulată „Deblocarea viitorului: ecosistemele industriale ale Uniunii Europene pe calea tranziției verzi și digitale” se va desfășura în format hibrid la Bruxelles în perioada     8 – 11 februarie 2022 și va stimula discuțiile între ecosistemele industriale cu privire la tranziția lor verde și digitală, în sprijinul consolidării rezilienței companiilor din UE (inclusiv IMM-urilor).

Link-ul de înregistrare este: https://eu-industry-days.ec.europa.eu/register

De asemenea, se vor purta discuții despre modul în care tânăra generație poate modela viitorul industriei din UE, în conformitate cu propunerea Comisiei de a face din 2022 Anul European al Tineretului. Unele dintre aceste discuții vor avea loc în contextul unui program special pentru tineret, care va pune accentul pe unele dintre cele mai urgente preocupări pentru tinerii europeni de astăzi: egalitatea socială, șomajul în rândul tinerilor, munca precară și apelul urgent pentru modele de afaceri durabile și responsabile din punct de vedere social.

În cadrul ediției din 2022, se doreşte stimularea discuțiilor în ecosistemele industriale cu privire la tranzițiile lor verzi și digitale, pentru a sprijini și a consolida în continuare rezistența industriilor și a IMM-urilor din UE.

Programul va include o sesiune destinată IMM-urilor și start-up-urilor creative și inovatoare care se bazează pe protecția proprietății intelectuale.

Discuția intitulată „Sistemul unitar de brevete și sprijinul IMM-urilor în domeniul proprietății intelectuale” este programată pentru 9 februarie 2022, la orele 15:15-16:00.

Proprietatea intelectuală (PI) îmbunătățește competitivitatea IMM-urilor și oferă o potențială sursă de venituri. IMM-urile au nevoi specifice, cum ar fi înțelegerea importanței PI pentru afacerile lor, consiliere personalizată în evaluarea proprietăților necorporale, sprijin financiar pentru a-și proteja și asigura PI și un acces mai bun la finanțarea oferită de investitori și bănci pentru a le ajuta să se extindă.

Ratificarea recentă de către Austria a Protocolului pentru aplicarea provizorie a Acordului privind Curtea Unificată în materie de Brevete (UPCA) a declanșat perioada de aplicare provizorie a acordului respectiv. Aceasta este ultima fază pregătitoare înainte de lansarea efectivă a Sistemului unitar de brevete, care se preconizează că va avea loc la sfârșitul anului 2022 sau începutul lui 2023. Sistemul respectiv, inclusiv Tribunalul pentru brevete europene, va stimula cercetarea și inovarea în UE, în beneficiul companiilor inovatoare și organizațiilor de cercetare. Cu brevetul european, companiile și în special IMM-urile, își vor putea proteja invențiile pe piața UE mai ușor și la un preț mai competitiv decât în ​​prezent. Noua instanță pentru brevete europene va oferi posibilitatea de a aplica atât brevete europene unitare, cât și neunitare (precum și certificate complementare de protectie aferente) într-o manieră centralizată pentru statele membre participante, sporind astfel securitatea juridică și reducând costurile litigiilor.

Vorbitorii vor reflecta asupra:

  • îmbunătățirii accesului la finanțare a IMM-urilor, adică IMM-uri mai atractive pentru bănci, investitori și capital de risc (cum poate Proprietatea Intelectuală atrage investiții și crește valoarea companiei);
  • gestionarea portofoliului de PI al IMM-urilor (cum să-și construiască o companie inovatoare de la zero și să o vândă sau să licențieze sau să-și transfere activele de PI);
  • gestionarea portofoliului de PI al IMM-urilor împreună cu partenerii lor de consorțiu, care participă la cercetare în cadrul programelor finanțate UE;
  • conectarea start-up-urilor de înaltă tehnologie cu investitorii, acceleratorii, rețelele corporative, universitățile și publicul larg;

 

Material prelucrat dupa site-ul https://eu-industry-days.ec.europa.eu/ şi cu sprijinul DG GROW Unit C4.

Informaţii suplimentare: Centrul EEN Braşov, sorina.blejan@ccibv.ro, membru în Grupul Tematic Single Market.