Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

30 de proiecte de EUROCLUSTERE se află în implementare începând cu luna septembrie 2022, finanțate cu 42 de milioane de euro în cadrul unei inițiative a Comisiei Europene de susținere a inovării în mediul de afaceri. Acestea sunt parteneriate strategice trans-europene,  trans-sectoriale și interdisciplinare, care reunesc 171 de parteneri majoritatea de tip clustere, din 23 de țări diferite, grupate în  14 ecosisteme industriale.

11 consorții de EUROCLUSTERE au lansat recent apeluri de finanțare dedicate întreprinderilor, prin care se oferă granturi nerambursabile între 30.000 – 60.000 euro și servicii support de accelerare cu scopul de a contribui la consolidarea rezilienței și la accelerarea tranziției către economia verde și digitală.

  • SocialTech4EU a publicat un apel pentru întreprinderi sociale în Europa, care va oferi formare în competențe digitale și de mediu. Ulterior, firmele instruite vor putea intra în competiție pentru accesarea de granturi și servicii de accelerare a afacerii. Termenul limită pentru a aplica este 12 aprilie 2023.
  • IKAT a publicat un apel pentru IMM-uri din turism, oferind sprijin financiar pentru diverse tipuri de servicii. Termenul limită pentru a aplica este 20 aprilie 2023.
  • B-Resilient a dezvoltat un pachet ambițios de acțiuni de sprijin pentru IMM-urile din industria alimentară să devină mai sustenabile. Termenul limită pentru a aplica este 24 aprilie 2023.
  • CREATHRIV-EU acordă granturi de diferite tipuri IMM-urilor din industriile creative și culturale pentru proiecte și activități care abordează una dintre provocările pre-identificate în apel. Termenul limită pentru a aplica este 2 mai 2023.
  • PIMAP4Sustainability va sprijini financiar IMM-urile din domeniile fotonică, materiale avansate și producție avansată pentru a dezvolta proiecte inovatoare în industria aerospațială, prelucrarea metalelor și producția industrială. Termenul limită pentru a aplica este 3 mai 2023.
  • DREAM Innovation susține financiar parteneriate între furnizori de servicii digitale și întreprinderi din industria prelucrătoare, pentru eficientizarea resurselor și a consumului energetic sau de apă. Termenul limită pentru a aplica este 25 mai 2023.
  • EPICENTER susține soluții înaintate de IMM-uri, inclusiv startup-uri, în baza unor provocări lansare de firme mari, în domenii precum digital, fintech, sănătate și industria agroalimentară. Apelul se derulează în cadrul unui program de accelerare în trei etape de maturitate a soluțiilor ce vor fi înaintate spre finanțate. Termenul limită pentru a aplica este 29 mai 2023.
  • SUAVE va sprijini financiar IMM-urile europene care operează în domeniul agriculturii urbane, astfel încât acestea să poată beneficia de diferite tipuri de servicii, permițându-le să-și îmbunătățească gradul de reziliență și modelele de afaceri, să inoveze pentru a dezvolta noi soluții și să se extindă la nivel internațional. Termenul limită pentru a aplica este 30 mai 2023.
  • SILICON EUROCLUSTER a lansat un apel pentru proiecte demonstrative de sisteme microelectronice, în care vor fi finanțate 12 proiecte orientate spre piață, care implică consorții cu cel puțin 2 IMM-uri. Termenul limită pentru a aplica este 31 mai 2023.
  • xBUILD-EU își propune să construiască un parteneriat strategic al UE axat pe colaborarea intersectorială din domeniul textile, construcții și tehnologii avansate. Primul apel de proiecte va fi deschis din 1 aprilie, cu termen limită 7 iunie 2023.
  • METASTARS„METAcluster Support Towards a more resilient AeRospace and defense ecosistem”, a lansat un apel pentru servicii de inovare pentru IMM-uri din industria aero-spațială. Termenul limită pentru a aplica este mai lung, până la 31 decembrie 2023.

Clusterele partenere în aceste consorții pot sprijini firmele interesate în validarea ideilor de proiect și prin alte instrumente suport. Din Regiunea Nord-Vest/ România, Clusterul Cluj IT se regăseste în trei dintre consorțiile de EUROCLUSTERE, iar Cluster Mobiler Transilvan în unul.  

Principalele obiective ale proiectelor de EUROCLUSTERE sunt:

  • Crearea unei rețele pentru îmbunătățirea rezilienței ecosistemelor industriale ale UE prin dezvoltarea interconexiunilor lanțurilor valorice în piața unică a UE;
  • Inovarea și identificarea de noi modalități pentru a obține autonomie strategică, reușind să maximizeze potențialul celor mai critice materiale și tehnologii ale ecosistemelor lor;
  • Adoptarea de procese și tehnologii pentru a consolida transformarea către economie mai ecologică și mai digitală;
  • Oferirea oportunităților de formare profesională pentru a promova îmbunătățirea și recalificarea forței de muncă, în același timp atragerea de noi talente;
  • Internaționalizarea pentru a spori accesul la lanțul global de aprovizionare și valori;
  • Extinderea pentru a atrage actori economici, în principal IMM-uri, dincolo de regiunile partenere în proiectele Euroclusters

Pentru identificarea constantă a tuturor apelurilor care vor fi inițiate de EUROCLUSTERE și pentru a obține informații mai detaliate despre fiecare apel în parte, puteți accesa următoarele surse: