Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Acord economic și comercial dintre Uniunea European și Canada (CETA) este în vigoare din toamna anului 2017. La trei ani de la acord, putem vedea deja unele dintre avantajele uriașe pe care acordul le-a adus întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) europene și canadiene.

Deschiderea de noi orizonturi

Cooperarea cu noul membru internațional Enterprise Europe Network din Canada (EEN-Canada) oferă nenumărate oportunități atât pentru IMM-urile europene, cât și pentru cele canadiene de a construi relații de afaceri transfrontaliere. Exemplele au variat de la peștele sărat la tehnologii de vârf și s-a devenit foarte clar că pentru aproape toate IMM-urile cu ambiții internaționale, CETA reprezintă o mare oportunitate. Enterprise Europe Network ar dori să vă reîmprospăteze cunoștințele despre CETA, precum și despre alte servicii de sprijin disponibile, în speranța că mai multe companii vor profita de acest mare acord comercial.

Principalele beneficii pentru IMM-uri

Cele opt beneficii cheie pe care le oferă CETA pentru IMM-urile europene și canadiene sunt următoarele:

  • Mărfuri (de ex. taxe) – CETA elimină 98% din toate taxele care erau anterior în vigoare. Acest lucru va face ca economiile companiilor să fie do ordinul miliardelor de euro / dolari și permite IMM-urilor o intrare mult mai ușoară și mai competitivă pe piețele respective. Pe de altă parte, consumatorii beneficiază de o mai mare concurență și de o gamă mai largă de produse.
  • Mobilitatea forței de muncă – CETA a introdus un concept numit Intrare Temporară. Acest lucru facilitează vizitele în scopuri de afaceri pe termen scurt, cesionării intra-companie, investitorilor, furnizorilor de servicii contractuale și profesioniștilor independenți să desfășoare afaceri în Canada și invers.
  • Investiții – Acordul comercial a eliminat plafoanele pentru investițiile străine. În plus, permite investitorilor din UE să-și transfere capitalul din Canada înapoi în UE și invers. În plus, CETA a stabilit reguli previzibile care guvernează și protejează investițiile. De exemplu, CETA interzice Canadei discriminarea împotriva investitorilor din UE în favoarea investitorilor canadieni sau a investitorilor dintr-o țară terță. De asemenea, investitorii se bucură de o protecție sporită împotriva exproprierii sau a naționalizării investițiilor lor.
  • Achiziții publice – Companiile din UE pot acum să liciteze pentru contracte publice canadiene și invers.
  • Servicii – Ori de câte ori oamenii se gândesc la acorduri comerciale, bunurile fizice vin de multe ori în minte prima dată. Cu toate acestea, CETA reduce semnificativ și restricțiile transfrontaliere privind serviciile de tranzacționare. Serviciile reprezintă trei sferturi din economia Europei. Faptul că multe dintre ele sunt acum ușor exportabile în Canada creează numeroase noi oportunități pentru IMM-urile europene.
  • Evaluarea conformității – Protocolul CETA privind evaluarea conformității stabilește un cadru pentru acceptarea, de către Canada și UE, a certificărilor / testării produselor, anumitor categorii de produse de către organismele recunoscute de una dintre părți. Acest lucru înseamnă că un organism desemnat de evaluare a conformității din UE poate testa produsele UE pentru exportul în Canada în conformitate cu normele canadiene și invers. Acest lucru va reduce dramatic costurile și va fi deosebit de util pentru IMM-urile de pe ambele maluri ale Atlanticului.
  • Recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale – CETA a creat un cadru care să permită Canadei să recunoască calificările profesionale obținute în UE și invers. Aceasta înseamnă că profesioniștii, cum ar fi contabilii, arhitecții și inginerii de pe ambele maluri ale Atlanticului, ar putea practica pe teritoriul celuilalt. CETA a desemnat organismele și autoritățile profesionale relevante din UE și Canada să negocieze o propunere privind așa-numita recunoaștere reciprocă care poate fi apoi integrată în CETA.
  • Protecția mediului – Acordul comercial include și un capitol despre mediu. Părțile s-au angajat să contribuie la asigurarea faptului că comerțul și protecția mediului se susțin reciproc și se consolidează. CETA se asigură că legile interne de mediu pot fi puse în aplicare și că părțile vor promova conștientizarea publicului și transparența pentru aceste legi. CETA își propune, de asemenea, să promoveze gestionarea durabilă a resurselor și include un angajament general de a menține standarde ridicate de mediu.

Cum vă poate sprijini Enterprise Europe Network?

În rolul său de a sprijini IMM-urile și de a le ajuta să prospere, Rețeaua poate ajuta companiile cu întrebări cu privire la piața canadiană (dimensiune, structuri). Poate facilita intrarea pe noua piață oferind informații despre impozite și reglementări. În plus, vă poate sprijini cu serviciile sale de parteneriate de afaceri adaptate la contactele de afaceri dorite, cum ar fi parteneri de distribuție. În cele din urmă, rețelele și evenimentele careu au ca temă transferul tehnologic sunt modalități excelente de lansare și încurajare a propunerilor comune pentru proiectele transfrontaliere.

Canada a devenit recent membră a rețelei Enterprise Europe, în iunie 2020. În timp ce Rețeaua este o resursă binecunoscută pentru companiile europene care sunt interesate să intre pe piața canadiană, există și un serviciu de susținere unic pe care multe companii europene ar putea să nu-l cunoască – Serviciul Comisariatului Comercial Canadian. Serviciul Comisariatului Comercial Canadian este o rețea vastă de peste 1000 de profesioniști din domeniul comerțului care lucrează în ambasade canadiene și consulate din întreaga lume. Unii dintre acești experți în comerț sunt, de asemenea, distribuiți în Canada, iar mulți dintre ei au cunoștințe aprofundate specifice sectorului și regiunii în ceea ce privește tranzacționarea de bunuri și servicii.

Datorită CETA și Enterprise Europe Network Canada, începutul comerțului dintre Canada și Europa nu ar fi putut deveni mai ușor.

Linkuri utile