Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în data de 10 august 2023, la Cluj-Napoca, un  eveniment de promovare a proiectului NOTRE (Novel Methods Improving Production Innovation Potential with examples of senior care-related solutions). Acest proiect își propune să îmbunătățească politicile care sprijină inovarea și digitalizarea în companii și infrastructuri de sănătate care dezvoltă și oferă produse și servicii medicale destinate persoanelor în vârstă. 

Proiectul este finanțat prin programul de cooperare interregională Interreg Europe 2021-2027, componenta „Îmbunătățirea politicilor pentru creșterea competitivității IMM-urilor” și se implementează în perioada 1 martie 2023 – 31 mai 2027 în cadrul unui parteneriat alcătuit din 9 organizații, inclusiv organizații care asigură reprezentare și servicii pentru IMM-uri, consilii regionale, agenții de dezvoltare, universități. 

Membrii parteneriatului sunt: Pannon Business Network Association, Ungaria, în calitate de coordonator; Cabinetul Primului-ministru al Guvernului Ungariei; Universitatea de Științe Aplicate Seinäjoki, Finlanda; Eurasanté (Accelerator pentru Inovare în Sănătate), Franța; Consiliul Regional Hauts-de-France, Franța; Agenția de Dezvoltare Socio-Economică din San Sebastian, Spania;  Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, România; CNA Emilia-Romagna, Italia; ECHAlliance (European Connected Health Alliance), Irlanda. 

Ideea și abordarea proiectului s-au dezvoltat pornind de la două mari tipuri de provocări identificate la nivelul regiunilor:

  • provocările demografice actuale determintate de tendința de creștere a ponderii persoanelor vârstnice din totalul populației, respectiv costurile aferente asociate pentru cheltuieli publice cu sistemul de sănătate sau cheltuielile private pentru servicii medicale în contextul îmbătrânirii populației;
  • provocările IMM-urilor care dezvoltă produse și servicii inovative menite să asigure persoanelor vârstnice o îmbătrânire activă, în condiții bune de sănătate. În cazul acestor servicii antreprenorii întâmpină dificultăți cu privire la poziționarea pe piață și profitabilitatea produselor, întâmpină limitări legale și etice, nu au la dispoziție soluții de finanțare și nu au la dispoziție o platformă care să le asigure conectarea cu părțile interesate pentru dezvoltarea de produse și servicii inovative.

Pentru a maximiza beneficiile transferului de expertiză, dincolo de consorțiul proiectului, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest s-a constituit un Comitet Regional de Reprezentanți (CRR), ca structură informală, bazată pe colaborare instituțională. Această structură este deschisă tuturor părților interesate să se alăture pe toată durata proiectului.

Informații suplimentare despre proiect și despre modalitatea de aderare la CRR se pot afla la adresa de email: notre@nord-vest.ro