Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Sustainable Transition to the Agile and Green Enterprise (STAGE) este un proiect cofinanțat de Comisia Europeană, care  sprijină întreprinderile europene în demersul lor pentru dezvoltare sustenabilă.

Proiectul STAGE  oferă companiilor interesate, următoarele:

  1. Evaluări de Sustenabilitate: Toate companiile sunt eligibile să utilizeze instrumentele de evaluare oferite gratuit de STAGE! Aceste intrumente includ o Evaluare Inițială care analizează operațiunile companiei într-o gamă variată de aspecte cum ar fi cele de ordin social și economic, dar și în ceea ce privește guvernanța și aspectele care țin de mediu. Pe baza acestei evaluări se generează un tabel de punctaj care evidențiază zonele care necesită îmbunătățiri. De asemenea, Evaluarea Detaliată a Performanței va fi disponibilă pentru a colecta mai multe detalii despre ingineria de produs, industria 4.0, sustenabilitatea producției și strategia de afaceria companiei. Un instrument de Evaluare a Amprentei de Carbon pentru calculul emisiilor dăunătoare dar și o Evaluare a Taxonomiei UE vor fi, de asemenea, disponibile pentru toți participanții.
  2. Cursuri de Formare în Domeniul Sustenabilității: Companiile pot participa liber la modulele de formare concepute exclusiv pentru platforma STAGE. Aceste resurse ajută la îmbunătățirea cunoștințelor în domenii specifice de sustenabilitate. Participanții pot accesa Cursuri de Formare Decentralizate de tip open-source și pot participa la ateliere online sau fizic, stimulând astfel oportunitățile de networking.
  3. Program de Granturi Financiare și Consultanță Personalizată: IMM-urile industriale din statele membre UE sau din țările asociate la Horizon Europe vor putea, de asemenea, să aplice pentru sprijin financiar. Programul de Granturi Financiare STAGE oferă finanțare de până la 50.000 EUR per IMM, distribuită în două etape. Această asistență financiară facilitează dezvoltarea planurilor de proiecte de investiții și obținerea de fonduri pentru realizarea unei tranziții sustenabile. Până la 100 de IMM-uri vor beneficia de aceste granturi. În plus, IMM-urile pot accesa instrumente de consultanță financiară pentru a-și analiza nevoile de afaceri, a dezvolta planuri financiare și a identifica instrumente financiare adecvate. Vor fi 5 runde de APELURI DESCHIS În fiecare apel vor fi selectate până la 20 de IMM-uri pentru a fi finanțate iar primul apel urmează să fie deschis începând cu data de 5 Septembrie. Mai multe detalii legate de Programul de Granturi STAGE, regăsiți aici: https://stagepartners.eu/call-info.

         Industriile Eligibile pentru Finanțarea prin Granturi:

Ecosistemul STAGE implică IMM-uri din toate cele 14 ecosisteme industriale europene definite de CE, inclusiv: Textile; Electronică; Mobilitate-Transport-Auto; Industrii Intensive- Energie; Energie regenerabilă; Agroalimentar; Sănătate; Digital; Construcții; Vânzarea cu amănuntul; Proximitate și Economie socială; Turism; Industrii Creative și Culturale; Aerospațiu și Apărare.

Tuturor întreprinderilor participante le vor fi asociate unul sau mai mulți Consultanți de Sustenabilitate dedicați, în funcție de preferințele și nevoile lor. Acești experți vor asista companiile în fiecare etapă a călătoriei lor și vor ajuta companiile să dezvolte planuri de tranziție personalizate (acesta fiind documentul-cheie pentru aplicarea la finanțarea prin granturi).

Mai multe detalii despre acest program regăsiți aici.