Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Comisia lansează astăzi, printr-un eveniment online, Consiliu European pentru Inovare (EIC), cea mai ambițioasă inițiativă europeană în ceea ce privește inovarea, cu un buget de 10 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Consiliul European pentru Inovarea are misiunea de a identifica, dezvolta și scala tehnologii disruptive. Bazându-se pe un program-pilot de succes în cadrul Orizont 2020, noul EIC nu este doar o noutate a noului program Orizont Europa, ci este, de asemenea, unic în lume: el combină cercetarea în domeniul tehnologiilor emergente cu un program de accelerare și cu un fond de investiții special, Fondul Consiliului European pentru Inovare, și are ca scop extinderea întreprinderilor nou-înființate și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) inovatoare. Aproximativ 3 miliarde EUR din bugetul CEI vor fi transferați în Fondul CEI.

De asemenea, a fost publicat primul program de lucru anual al EIC, care deschide oportunități de finanțare în valoare de peste 1,5 miliarde EUR în 2021. Totodată, au început înscrierile pentru două premii și anume premiul pentru femeile inovatoare și cel pentru Capitala europeană a inovării.

Consiliul European pentru Inovare valorifică experiența și rezultatele obținute în cursul etapei sale pilot din perioada 2018-2021. Dotat cu un buget de 3,5 miliarde EUR, acesta a sprijinit peste 5 000 de IMM-uri și de întreprinderi nou-înființate, precum și peste 330 de proiecte de cercetare.

Principalele noutăți ale Consiliului European pentru Inovare

Consiliul European pentru Inovare prezintă o serie de particularități și un mod de a sprijini inițiative și proiecte de pionierat care îl fac unic.

 • EIC Accelerator sprijină IMM-urile, în special companiile nou-înființate și companiile care își desfășoară activitatea pentru a dezvolta și extinde inovațiile. EIC Accelerator prezintă un nou sistem de aplicații prietenoase pentru inovatori, în care întreprinderile nou-înființate și IMM-urile pot solicita finanțare în orice moment printr-un proces simplificat.
 • O echipă de EIC Programme Managers va fi responsabilă pentru dezvoltarea viziunilor în descoperiri tehnologice și inovatoare (cum ar fi terapia celulară și genetică, hidrogenul verde și instrumente pentru tratarea bolilor cerebrale), gestionarea portofoliilor de proiecte EIC și reunirea părților interesate pentru a pune aceste viziuni în realitate.
 • Noua EIC Transition funding scheme va contribui la transformarea rezultatelor cercetării (de la EIC Pathfinder și Consiliul European de Cercetare) în inovații (filiale, parteneriate comerciale etc.).
 • Sunt introduse noi măsuri de sprijinire a femeilor cu spirit inovator, care includ și un program de conducere. În parteneriat cu Enterprise Europe Network, femeile cu spirit inovator talentate, precum și toate IMM-urile inovatoare din regiuni mai puțin cunoscute, vor fi sprijinite să aplice, contribuind astfel la depășirea decalajului în inovație.

Consiliul consultativ al CEI, format din inovatori de prim plan, elaborează strategia Consiliului European pentru Inovare și oferă consultanță cu privire la implementarea acesteia (a se vedea declarația de astăzi a Consiliului consultativ al CEI).

Oportunități de finanțare în 2021

Oportunitățile de finanțare anunțate astăzi în primul program de lucru al Consiliului European pentru Inovare includ:

 • Finanțarea EIC Accelerator, în valoare de 1 miliard EUR, pentru întreprinderile nou-înființate și IMM-urile pentru a dezvolta și extinde inovațiile cu impact ridicat, cu potențialul de a crea noi piețe sau de a le perturba pe cele existente. Acesta oferă o finanțare mixtă unică, care combină capitaluri proprii (sau cvasi-capitaluri proprii, cum ar fi împrumuturile convertibile) între 0,5 milioane EUR și 15 milioane EUR prin intermediul Fondului EIC, cu subvenții de până la 2,5 milioane EUR. Din cele 1 miliard de euro, 495 de milioane de euro sunt alocate pentru inovații revoluționare pentru European Green Deal și pentru tehnologiile digitale și de sănătate strategice.
 • EIC Pathfinder pentru echipe de cercetare multidisciplinare, în valoare de 300 milioane EUR, pentru a întreprinde cercetări vizionare cu potențialul de a conduce la descoperiri tehnologice. Echipele de cercetare pot solicita subvenții de până la 4 milioane EUR. Cea mai mare parte a finanțării se acordă prin apeluri deschise fără priorități tematice predefinite, în timp ce 132 de milioane de euro sunt alocate pentru a aborda cinci provocări Pathfinder: inteligență artificială (AI), instrumente pentru măsurarea activității creierului, terapie celulară și genetică, hidrogen verde , și pentru a construi materiale vii.
 • Finanțarea EIC Transition pentru a transforma rezultatele cercetării în oportunități de inovare, în valoare de 100 milioane EUR. Acest prim apel de tranziție EIC se va concentra pe rezultatele generate de proiectele pilot EIC Pathfinder și proiectele Proof of Concept ale Consiliului European de Cercetare, pentru a matura tehnologiile și a construi un caz de afaceri pentru aplicații specifice.

Toate proiectele Consiliului European pentru Inovare au acces la Business Acceleration Services, care oferă antrenori, mentori și expertiză, oportunități de parteneriat cu corporații, investitori și o serie de servicii și evenimente.

Premiile Consiliului European pentru Inovare

Mai multe premii sunt integrate în cadrul Consiliul European pentru Inovare pentru a celebra pe cei care modelează viitorul inovației în Europa.

 • Premiul UE pentru Femei Inovatoare le recunoaște pe cele mai talentate femei antreprenore din întreaga UE și din țările asociate Horizon Europe, care au fondat o companie de succes și au adus inovația pe piață.
 • Premiul pentru Capitală Europeană a Inovarii (iCapital) recunoaște rolul pe care îl joacă orașele pentru a modela ecosistemul de inovare local și pentru a promova inovația care schimbă jocul. Anul acesta include o nouă categorie Orașul Inovator European aflat în Creștere, care vizează orașele cu o populație mai mare de 50.000 și mai puțin de 250.000 de locuitori.
 • Concursul European de Inovare Socială își propune să stimuleze, să sprijine și să recompenseze inovațiile sociale care vor ajuta oamenii și organizațiile să identifice, să dezvolte și să consolideze abilitățile de care vor avea nevoie pentru a se adapta și a prospera într-o lume în schimbare.
 • Premiile Europene pentru Achiziții Inovative își propun să recunoască cumpărătorii publici și privați din întreaga Europă, în eforturile lor de a promova achizițiile de inovare și modalitățile inovatoare în care sunt obținute soluțiile.

Premiul UE pentru Femei Inovatoare și Premiul Capitală Europeană a Inovării sunt deschise pentru aplicații începând de astăzi, în timp ce celelalte două vor fi deschise în cursul acestui an.

Detalii

În 2018, Comisia a lansat proiectul pilot al Consiliului European pentru Inovare în cadrul programului Orizont 2020 pentru a sprijini pe cei mai talentați inovatori europeni în scalarea rapidă și eficientă a inovației disruptive, cu un buget de 3,5 miliarde EUR. Informații suplimentare despre proiectul pilot al Consiliului European pentru Inovare pot fi găsite în raportul de impact.

În urma lansării de astăzi, o zi dedicată posibililor aplicanți va avea loc vineri, 19 martie, pentru a oferi informații despre modul în care funcționează Consiliul European pentru Inovare, modul de depunere a candidaturii și cine este eligibil. Sesiunile vor include informații despre oportunitățile de finanțare pentru echipele de cercetare, start-up-uri, IMM-uri și investitori.

Mai multe informații