Transferul tehnologic – de la concept la proiect. Finanțarea transferului tehnologic în programele Uniunii Europene în perioada 2021-2027
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru prin intermediul Enterprise Europe Network organizează online un workshop pentru companiile din Regiunea Centru (în special IMM) dar și pentru organizații / entități de transfer tehnologic, universități care doresc să afle mai multe despre rolul transferului tehnologic în dezvoltarea unei afaceri, cum poate fi dezvoltat un proiect de transfer tehnologic și implementat cu succes de catre compania dvs.
Scopul acestui eveniment este de a crește capacitatea potențialilor aplicanți/beneficiari ai programelor de finanțare pentru inovare și transfer tehnologic (TT) de a identifica, elabora și gestiona proiecte de TT, fie că vorbim de proiecte finanțate cu fonduri europene / naționale fie ca vorbim de proiecte interne, autofinanțate.
Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile. În prima zi vor fi prezentate noțiuni teoretice despre TT dar cu multe exemple practice, urmând ca în a doua zi să fie prezentate exemple de apeluri de proiecte care au finanțat TT în România dar și perspective privind finanțarea transferului tehnologic în perioada 2021-2027.
Ne dorim ca prin intermediul acestor initiative, beneficiarii din Romania să fie mai pregătiți pentru a accesa viitoarele apeluri de proiecte de transfer tehnologic, iar programele să fie mai adaptate la nevoile mediului de afaceri și corelate cu capacitatea acestuia de a genera / gestiona astfel de proiecte.
În ziua a doua, organizațiile interesate în dezvoltarea unor proiecte de TT punctuale, pot să discute cu experții noștri în cadrul atelierelor, despre nivelul de pregătire tehnologică, etapele necesare pregătirii unui proiecte de TT, partenerii implicați etc.
Prin completarea fișei atașate puteți aplica pentru ca studiul de caz prezentat de dvs. să fie selectat pentru a fi prezentat și analizat în ziua 2 a workshop-ului. Vă rugăm să descărcați fișa de proiect în format editabil, pe care să o transmiteți completată la adresa de email: emil.toma@adrcentru.ro până în 8 decembrie 2021.
Înregistrare eveniment – Ziua 1:
Prezentări:
Hourly Schedule
Ziua 1
- 10:00 - 11:00
- Sistemul de inovare regional
- - Factorii care determină dezvoltarea regională prin inovare - Managementul inovării - Procesul de inovare
-
Lectori
Dr. Bogdan Ciocănel
- 11:00 - 11:10
- Pauză
- 11:10 - 12:40
- Transferul tehnologic ca subproces al procesului de inovare
- - Capitalul intelectual al întreprinderii - Forme de realizare a transferului tehnologic - Activități în cadrul procesului de transfer tehnologic - Piedici în calea transferului tehologic
-
Lectori
Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
- 12:40 - 13:10
- Oferta și cererea de tehnologie
- • Instrumente de lucru pentru transferul de tehnologii • Instrumente de lucru ale broker-ului de tehnologii. Instrumente de cautare pe piata. Cererea si oferta de tehnologii; Profilul entitatii. Auditul de inovare rol. • Brokerajul tehnologic; evenimente de match-making. B2B. Exemple de transfer tehnologic, analiza de caz.
-
Lectori
Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
- 13:10 - 13:40
- Pauză
- 13:40 - 14:10
- Organizațiile de inovare și transfer tehnologic/ Reteaua ReNITT
-
Lectori
Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
- 14:10 - 14:40
- Brokerajul de tehnologii
-
Lectori
Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
- 14:40 - 15:40
- Planul de afaceri pentru realizarea transferului tehnologic
-
Lectori
Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
Ziua 2
- 10:00 - 11:00
- Finanțarea inovării și a transferului tehnologic la nivel European și național
-
Lectori
Dr. Bogdan Ciocănel
- 11:00 - 12:00
- Studii de caz (propuse de participanți/organizatori)
-
Lectori
Dr. Bogdan Ciocănel, Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
- 12:00 - 12:20
- Pauză
-
Lectori
Dr. Bogdan Ciocănel, Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
- 12:20 - 14:20
- Mini atelierul de scriere de proiecte de transfer tehnologic
-
Lectori
Dr. Bogdan Ciocănel, Dr.ing.Sorin Mircea AXINTE
Lectori
-
Dr. Bogdan CiocănelCIT-IRECSON Centrul de Informare Tehnologica
Absolvent al Facultăţii de Matematică, Universitatea Bucuresti, doctor în ştiinţe economice, Şcoala de Studii Avansate a Academiei Române, Director executiv al CIT-IRECSON Centrul de Informare Tehnologică, entitate autorizată de Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, în domeniul inovării şi transferului tehnologic şi partener pentru România din 2003 al Institute for Management Development pentru realizarea World Competitiveness Yearbook.
Vicepreședinte Asociația Română pentru Transfer Tehnologic și Inovare – AROTT
Consultant pentru inovare și transfer tehnologicO experienţă de 28 de ani în activitatea de cercetare economico-socială şi preocupări de 14 ani privind inovarea și transferul tehnologic, analiza performanţelor inovării, a competitivităţii la nivel naţional şi regional şi a legăturilor dintre acestea, sunt transpuse într-o serie de studii, rapoarte, articole ştiinţifice pe teme de inovare şi competitivitate și proiecte de dezvoltare afacerilor.
-
Dr.ing.Sorin Mircea AXINTEPresedinte al Asociatiei Romane pentru Inovare - AROI
Lector/formator(managementul inovarii, broker de tehnologii, antreprenoriat), consultant antreprenoriat, consultant inovare.
Secretar general al Asociatiei Romane pentru Transfer Tehnologic și Inovare – AROTT
Expert UNECE- Comisia Economica pentru Europa a ONU cu sediul la Geneva din 2011Autor de brevete de inventie (9) si autor de inovatii (3), Autor si co-autor la 9 carti, autor si coautor la peste 90 de articole publicate in tara si strainatate,participant cu lucrari la peste 95 de conferinte nationale si internationale cu publicare in proceedings.
Autor si coautor la peste 70 de rapoarte de audit tehnologic, audit de mediu, bilanturi de mediu,studii de oportunitate si fezabilitate in domeniul mediului si inovarii.
Consultant tehnic de specialitate pentru Deloitte Romania si Ernest & Young