Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru dorește să atragă atenția mediului de afaceri din Regiunea Centru asupra importanței digitalizării și a provocărilor pe care le vom avea în tranziția către digitalizare. Am deschis dezbaterile pe această temă printr-un eveniment intitulat Drumul către Digitalizare, organizat la finalul lunii iunie 2020. Prin evenimentul organizat în această vară le-am oferit companiilor interesate informații practice despre etapele digitalizării afacerii, ce soluții folosesc managerii pentru a-şi administra mai bine compania şi resursele, unde sunt obstacolele si oportunitățile digitalizării proceselor de business, de unde ne luăm soluțiile pentru afacerea noastră și unde găsim experții potriviți precum și  finanțări disponibile pentru domeniul digitalizării.

 În această toamnă, am continuat aceste dezbateri și am oferit informații despre măsuri de sprijin menite să paveze acest drum către digitalizare. În cadrul evenimentului Finanțări pentru dezvoltarea și digitalizarea afacerii am prezentat FINANȚĂRILE NERAMBURSABILE disponibile în acest moment care pot fi accesate de companii.

Alături de reprezentanții ADR Centru, la dezbatere au luat parte Adrian Panait, director în cadrul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ionuț Țața, fondator ALT Brasov și Bogdan Pîrvu din partea Universității ”Lucian Blaga” Sibiu.  Discuția a fost moderată, de către Ovidia Caba, director în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Invitații au vorbit despre formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile care sunt disponibile în acest moment sau care se vor lansa într-un viitor apropiat, despre importanța procesului de digitalizare a activității microîntreprinderilor, pornind de la serviciile suport oferite de huburile digitale, precum și despre noul portal al Comisiei Europene privind acordurile comerciale #EUTrade.

Prima prezentare din cadrul evenimentului a aparținut domnului Adrian Panait, reprezentantul cadrul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri care a vorbit despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. Acesta a prezentat toate modificările survenite în ultimul timp, pentru fiecare dintre cele 3 măsuri cât și modalitatea prin care se poate aplica pentru finanțare.

Lansarea apelului de proiecte POR/846/2/2, Axa prioritară 2, Prioritatea de investiții 2.2 Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor – Apel 2020, a fost prezentată de către Monica JorJ, reprezentantul ADR Centru. Aceasta a vorbit despre categoriile de cheltuieli eligibile, bugetul proiectelor, beneficiarii eligibili și termenele finale de depunere.

Programul Național de Digitalizare Microîntreprinderilor & IMM, a fost prezentat de doamna Adriana Scheau, reprezentantul ADR Centru. Implementarea Programului de digitalizare dedicat IMM-urilor a fost adoptată în contextul în care studiile Băncii Europene de Investiții, companiile extrem de digitalizate au făcut față mult mai ușor crizei cauzate de pandemia COVID-19. Și din acest motiv, este esențială accelerarea digitalizării economiei. Programul va finanța două tipuri de activități: activități pentru dezvoltarea de produse inovative în domeniul TIC și activități de digitalizare a IMM-urilor, altele decât cele care au ca obiect principal de activitate TIC.

Având în vedere negocierile pe tema viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027(CFM), Comisia Europeană a propus un nou program de finanțare, dedicat în exclusivitate susținerii transformării digitale a economiei și societății europene. Astfel, Centrele de inovare digitală (Digital Innovation Hubs– DIH-uri) vor avea un rol esențial în atingerea obiectivelor stabilite în cadrul  Programului Europa Digitală,  stimulând  utilizarea la scară largă a noilor tehnologii (inteligența artificială, HPC, blockchain, etc.) –  într-un ecosistem caracterizat de un nivel adecvat de securitate cibernetică și favorabil inovării și dezvoltării digitale. La nivelul Regiunii Centru în acest moment sunt 2 huburi digitale aflate într-un concurs de proiecte. Ionuț Țața, coordonator al FIT – Digital Innovation Hub a prezentat serviciile oferite companiilor de hub-ul de la Brașov, iar Bogdan Pîrvu coordonatorul LAB4COM a prezentat serviciile oferite companiilor de hub-ul de la Sibiu.

Ultima prezentare a fost susținută de Emil Toma, reprezentantul ADR Centru care a vorbit despre #Access2Markets, portalul Comisiei Europene care oferă informații comerciale despre tot ceea ce trebuie să știe o companie care dorește să exporta în afara granițelor UE. despre acordurile comerciale #EUTrade, taxe și norme pentru produse în UE și alte 120 de piețe din întreaga lume.

În contextul actual în care interacțiunea ne este limitată de această pandemie de Coronavirus, consecințele economice se preconizează a fi foarte grave pentru multe companii din diferite domenii de activitate, în special în zona IMM. Toate acestea datorându-se limitării posibilităților de interacțiune între oameni. Urmează o perioadă în care oamenii vor fi nevoiți să își limiteze la maxim deplasările și să încerce pe cât posibil să rezolve totul de la distanță.

Este clar că asistăm la digitalizarea masivă a relațiilor umane odată cu criza și aceasta va avea un impact inevitabil asupra modelelor de business actuale. Viitorul va fi mult mai digital decât trecutul și va da un impuls enorm tehnologiilor disruptive și dezvoltării multor activități în spațiul cibernetic.

Detalii eveniment