Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Comerțul digital

Comerțul digital se referă la comerțul care este facilitat de tehnologiile electronice. Aceasta are loc în toate sectoarele economiei și este extrem de importantă pentru industria europeană.

Piața mondială a comerțului electronic continuă să crească într-un ritm rapid. La nivel mondial, vânzările prin comerț electronic au fost estimate la 3.2 mii de miliarde EUR în 2019, aproximativ 1.5 miliarde de persoane făcând cumpărături online. Având în vedere că UE este cel mai mare exportator de servicii din lume, ea poate beneficia în mare măsură de oportunitățile oferite de comerțul digital.

Comerțul modern este, într-o foarte mare măsură, facilitat de tehnologiile digitale. De exemplu

  • băncile se bazează în mare măsură pe transferul internațional de date
  • comercianții de mărfuri agricole utilizează semnăturile electronice pentru a încheia achiziții internaționale
  • producătorii, întreprinderile de transport de marfă și întreprinderile de logistică pot urmări și îmbunătăți performanța utilajelor și a vehiculelor lor pe întreaga planetă datorită transferurilor electronice de date

Serviciile informatice reprezintă o cotă din ce în ce mai mare din veniturile întreprinderilor din întreaga lume și se preconizează că această tendință va continua. „Internetul obiectelor” se referă la captarea oportunităților create prin combinarea senzorilor și a dispozitivelor conectate la internet, a seturilor mari de date și a capacităților informatice de înaltă performanță.

Întreprinderile mai mici și-au sporit semnificativ participarea la tranzacțiile comerciale internaționale prin intermediul internetului pentru a se conecta cu clienții și furnizorii, pentru a furniza informații, a efectua comenzi și a efectua comenzi și a facilita livrarea de produse și servicii.

 

Politica UE privind comerțul digital

Importanța pe care UE o acordă comerțului digital se reflectă atât în negocierile sale comerciale bilaterale, cât și în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

În cadrul negocierilor bilaterale, UE urmărește să stabilească discipline orizontale care sunt indispensabile pentru buna funcționare a comerțului online și care se aplică în general comerțului online cu bunuri, servicii, achiziții publice etc. Obiectivul general este de a

  • asigurarea previzibilității și a securității juridice pentru întreprinderi
  • asigurarea unui mediu online sigur pentru consumatori
  • eliminarea barierelor nejustificate

În cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, peste 80 de membri sunt implicați în negocieri privind comerțul electronic. UE consideră că această inițiativă reprezintă o oportunitate unică de a oferi răspunsuri îndelung așteptate în materie de politică comercială și urmărește negocierea unui set cuprinzător și ambițios de norme care să consolideze atât comerțul electronic intern, cât și pe cel mondial.

 

Comerțul cu servicii digitale încorporate într-un produs

Comerțul cu servicii este din ce în ce mai important, nu numai sub formă necorporală, ci și sub formă tangibilă, adică prin încorporarea unor astfel de servicii într-un produs final. Fenomenul „servicificării producției”, care are ca rezultat „servicii integrate”, afectează o parte din ce în ce mai mare a comerțului cu bunuri. Un exemplu de astfel de „servicii integrate” este software-ul care traversează frontiera ca o componentă a multor bunuri, în special în sectorul autovehiculelor.

Cerereatot mai mare de produse ecologice va necesita din ce în ce mai mult tehnologii avansate, care vor include mult mai multe procese și programe informatice „inteligente”.

UE depune eforturi pentru a facilita comerțul cu astfel de mărfuri, inclusiv prin utilizarea unor proceduri vamale adecvate care să permită scutirea de taxe vamale a serviciilor încorporate într-un produs final.

Vânzarea de bunuri sau servicii online

În prezent, comerțul este facilitat în mare măsură de platformele online pentru comerțul electronic. Acestea pot fi:

  • site-uri web individuale, cum ar fi magazinele online
  • platforme găzduite, cum ar fi piețele online în care o firmă oferă o interfață și, de obicei, software de tip back-office pentru diferiți vânzători și cumpărători

Platformele de comerț electronic facilitează schimburile comerciale deoarece

  • cumpărătorii și vânzătorii din diferite țări se pot contacta cu ușurință
  • vânzătorii își pot face publicitate și își pot oferi bunurile și serviciile unui număr mare de clienți potențiali

Piețele online oferă clienților o gamă mai largă de opțiuni, deoarece aceștia pot căuta și compara produse sau servicii de la vânzători diferiți.

Clienții pot fi utilizatori finali (persoane fizice sau firme) sau revânzători.

Dacă doriți să vă vindeți produsul sau serviciul prin intermediul unor astfel de canale online către clienți de pe piețele din afara UE, este necesar să verificați cerințele de export la fel ca în cazul canalelor de vânzare tradiționale.

Atunci când se vând cantități mici utilizatorilor finali, este important să vă informați cu privire la normele de minimis. Acestea scutesc adesea articolele cu valoare mică de la plata tarifelor și au doar cerințe formale minime în ceea ce privește formalitățile administrative.

În funcție de produsele sau serviciile pe care doriți să le comercializați, pot exista cerințe suplimentare de verificat. De exemplu, va trebui să aveți în vedere întrebări despre

  • gateway-urile de plată utilizate online
  • cerințele privind confidențialitatea datelor pe piața-țintă și transferul transfrontalier de date
  • gestionarea antrepozitării și a logisticii
  • normele privind protecția consumatorilor și siguranța produselor
  • drepturile de proprietate intelectuală
  • TVA
  • costurile serviciilor poștale/de curierat etc.

Puteți contacta camerele de comerț, agențiile de promovare a exporturilor, societățile de consultanță sau instituțiile similare pentru a vă ajuta în acest proces. Enterprise Europe Network oferă, de asemenea, un caracter general în Europa, care include informații privind piețele din străinătate.