Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Tarife

Întreprinderea dumneavoastră intenționează să importe mărfuri în UE? Această secțiune vă ajută să înțelegeți câteva dintre tarifele, cotele și alte taxe care se pot aplica.

Clasificarea produselor și ITO

 

Cum se pot găsi tariful pentru un anumit produs importat?

  • fiecare produs importat în UE este clasificat în baza unui tarif. Codul tarifar, denumit și codul produsului, vă ajută să înțelegeți care sunt tarifele care se aplică produsului dumneavoastră specific. În consecință, trebuie mai întâi să identificați codul tarifar al produsului dumneavoastră. Puteți găsi aicimai multe informații privind clasificarea produselor.
  • După ce ați identificat codul tarifar relevant pentru produsul dumneavoastră specific, puteți verifica tariful din asistentul meu

 

Informații tarifare obligatorii privind clasificarea tarifară a mărfurilor

  • sistemul de informații tarifare obligatorii al UE (ITO) poate identifica clasificarea tarifară corectă a mărfurilor pe care intenționați să le importe. Prin urmare, vă va permite să înțelegeți ce drepturi vamale se aplică în cazul dumneavoastră și dacă aveți nevoie de un certificat de import. O decizie ITO vă oferă certitudine juridică cu privire la această clasificare tarifară.
  • începând cu 1 octombrie 2019, toate procesele aferente BTI sunt electronice, iar operatorii economici trebuie să introducă toate cererile noi în format electronic. Pentru informații suplimentare
  • toate deciziile ITO deja luate pot fi analizate aici

 

Determinarea valorii în vamă

  • determinarea valorii în vamă este calcularea valorii economice a mărfurilor declarate pentru import
  • taxele vamale (și TVA) se calculează ca procent din valoarea mărfurilor — după determinarea valorii mărfurilor, a taxelor vamale și a originii mărfurilor pot fi luate în calcul la calcularea taxei vamale totale datorate pentru produs.

Mai multe informații cu privire la modul în care se calculează valoarea în vamă în UE pot fi găsite aici.

Scutirea de taxe vamale și suspendare

În general, cele mai multe produse importate fac obiectul drepturilor de import. Cu toate acestea, pentru anumite cazuri speciale, se poate aplica o excepție și nu trebuie să se plătească taxe.

Taxele vamale din Tariful Vamal Comun se aplică mărfurilor importate din țări terțe care traversează frontierele externe ale UE. În anumite circumstanțe speciale, astfel de taxe la import pot fi scutite.

A se vedea toate cazurile în care se poate acorda scutirea de taxe (Regulamentul nr. 1186/2009 al Consiliului).

În anumite cazuri, taxele de import pot fi, de asemenea, suspendate temporar (total sau parțial) pentru anumite mărfuri. Acest lucru nu afectează nicio taxă antidumping care ar putea fi, de asemenea, instituită.

  • mărfurile importate în regim de suspendare sunt autorizate să continue punerea în liberă circulație pe piața UE, la fel ca toate celelalte mărfuri importate în mod legal.
  • suspendările sunt acordate în mod normal pentru materii prime, produse semifinite sau componente care nu sunt disponibile în UE — acestea nu se acordă niciodată pentru produse finite

Mai multe informații

 

Contingentele tarifare

În cadrul contingentelor tarifare, cantitățile specificate de mărfuri pot fi importate cu taxe vamale reduse sau egale cu zero. Acest lucru nu afectează, de asemenea, nicio taxă antidumping în vigoare.

Contingentele tarifare (CT) permit produselor importate în cadrul unei anumite cote să intre pe piața Uniunii Europene la o rată tarifară mai mică decât cea pentru cantitățile din afara cotelor. Acestea permit o mai mare varietate de consumatori, încurajând, în același timp, țările din afara UE să își deschidă piețele pentru bunurile europene.

 

Contingente tarifare preferențiale

  • aceste tipuri de cote se regăsesc, de obicei, în acordurile comerciale și în acordurile preferențiale dintre UE și alte țări
  • acest tip de cotă înseamnă că un volum predeterminat de mărfuri care provin dintr-o anumită țară poate fi importat în UE la o rată preferențială a taxei

 

Contingente tarifare autonome

  • aceste contingente pot fi deschise în anumite sectoare economice pentru a stimula concurența în interiorul UE — acestea aplică de obicei Erga Omnes (pentru toți concurenții) și sunt în mod normal acordate în favoarea materiilor prime, a produselor semifabricate sau a componentelor care nu sunt disponibile în UE în cantități suficiente
  • nu se acordă contingente tarifare pentru produsele finite

Pentru mai multe informații privind contingentele tarifare, a se vedea aici.

 

Gestionarea cotelor

  • Majoritatea contingentelor tarifare sunt gestionate de Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene, pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Acest lucru se realizează indiferent de statul membru în care este importat un produs. Informații despre soldurile curente sunt disponibile online.
  • Anumite contingente tarifare care se aplică produselor agricole specifice sunt gestionate de Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. Diferite regulamente ale Consiliului și Comisiei conțin dispoziții specifice pentru gestionarea acestor contingente tarifare. Verificați dacă o cotă se poate aplica produsului dvs. în asistentul meu comercial.

Informații suplimentare pe sectoare

 

Cum puteți afla mai multe despre contingentele tarifare?

Rezultatele căutării pentru produsul dumneavoastră în asistentul meu comercial oferă informații privind contingentele tarifare și valorile forfetare de import. De asemenea, veți găsi o trimitere la legislația aplicabilă acestor informații.

 

Antidumping

Taxe antidumping

În afară de taxele de import obișnuite, un produs poate face, de asemenea, obiectul unor instrumente de apărare antidumping sau comerciale atunci când este importat în UE

  • Producătorii din UE pot depune o plângere la Comisia Europeană în cazul în care consideră că un produs face obiectul unui dumping neloial pe piața UE de către producători din țări terțe — producători comunitari care intenționează să depună o plângere antidumping, ar trebui să contacteze Comisia Europeană
  • de asemenea, Comisia Europeană poate deschide o anchetă privind dumpingul din proprie inițiativă sau la cererea unui stat membru al UE

 

Procedura antidumping

După primirea unei plângeri din partea producătorilor UE ai produsului în cauză, Comisia publică un aviz în Jurnalul Oficial al UE — deschiderea unei proceduri antidumping. Termenul maxim pentru o investigație în cadrul acestor proceduri este de 15 de luni. Constatările detaliate se publică în Jurnalul Oficial. De exemplu, aceste constatări pot include un regulament de instituire a unor taxe antidumping sau de a încheia procedura fără impunerea de taxe.

Regulamentul antidumping de bază al UE respectă obligațiile internaționale ale UE — în special Acordul antidumping al OMC.

A se vedea, de asemenea , diagrama procesului de anchetă antidumping

 

Condiții pentru măsurile antidumping

Ancheta trebuie să arate că

  • există dumping din partea producătorilor-exportatori din țara/țările în cauză
  • industria UE a suferit un prejudiciu important
  • există o legătură de cauzalitate între dumping și prejudiciul constatat
  • instituirea de măsuri nu este împotriva interesului UE

Pentru informații detaliate privind condițiile de impunere a unei măsuri antidumping, a se vedea Condițiile.

În cazul în care ancheta constată că cele patru condiții de mai sus au fost îndeplinite, se pot institui măsuri antidumping asupra importurilor produsului în cauză.

Aceste măsuri iau, de obicei, următoarele forme:

  • o taxă ad valorem (impozitată în funcție de valoarea de tranzacție)
  • taxe specifice (impozitate pe o anumită valoare a produsului)
  • angajamente privind prețurile (exportatorul din afara UE este de acord să își vândă produsele la un preț minim în UE)

Taxele sunt plătite de către importator în UE și colectate de autoritățile vamale naționale ale statului membru al UE în cauză.

Notă: în cazul în care UE acceptă angajamentul de preț al producătorului (o creștere voluntară a prețului), taxele antidumping nu vor fi percepute la importuri. Comisia nu este obligată să accepte o ofertă de angajament.

 

Regula „taxei celei mai mici”

Se poate impune o taxă pentru a elimina efectele dumpingului asupra importurilor unui anumit produs. Se realizează o evaluare a nivelului taxei necesare pentru a elimina efectele prejudiciabile ale dumpingului. Măsurile vor fi impuse la nivelul dumpingului sau al prejudiciului, reținându-se valoarea cea mai mică.

 

Antidumping și nave

Normele UE includ un regulament privind vânzarea de nave nou construite la prețuri excesiv de mici. Pentru mai multe detalii, a se vedea sectorul construcțiilor navale .

 

Durata măsurilor și revizuirile

Măsurile sunt, în general, impuse pentru o perioadă de 5 ani. Acestea pot face obiectul unei revizuiri în această perioadă în cazul în care

Măsurile expiră după 5 ani, cu excepția cazului în care se inițiază o reexaminare în perspectiva expirării măsurilor.

Comisia monitorizează măsurile de asigurare a eficacității și a respectării acestora de către exportatori și importatori.

 

Taxele antidumping curente

Puteți găsi informații cu privire la toate anchetele antidumping finalizate și aflate în curs de desfășurare în acest caz.

 

Măsuri antisubvenție sau compensatorii

  • în afară de taxele antidumping, măsurile antisubvenție se pot aplica produsului dumneavoastră de import — acestea sunt, de asemenea, denumite măsuri compensatorii, și sunt menite să compenseze efectele unei subvenții neloiale din partea unui partener comercial.
  • Există norme atunci când astfel de subvenții sunt permise și când pot fi contracarate de către UE — puteți citi mai multe despre aceste norme privind normele UE privind subvențiile 
  • măsurile compensatorii pot consta în diferite tipuri de instrumente, dar sunt aplicate de obicei sub formă de taxe majorate — o măsură compensatorie poate consta într-o taxă ad valorem sau specifică și poate fi aplicată sub forma unui preț minim la import sau poate consta într-o „angajament de preț”, în cazul în care exportatorul se angajează să vândă produsul peste un preț minim.
  • în mod similar procedurilor antidumping, o industrie a UE poate depune o plângere la Comisie în cazul în care consideră că importurile unui produs originar dintr-o țară din afara UE sunt subvenționate și că aduc un prejudiciu industriei UE care produce același produs.

Puteți găsi mai multe informații cu privire la măsurile antisubvenție.

Puteți găsi aici informații cu privire la toate anchetele antisubvenție finalizate și la cele aflate în curs de desfășurare.

 

Măsuri de salvgardare

  • măsurile de salvgardare pot fi aplicate în cazul în care o industrie a UE este afectată de o creștere bruscă și neprevăzută a importurilor
  • astfel de măsuri sunt utilizate foarte rar și numai în circumstanțe foarte specifice
  • măsurile de salvgardare pot consta în restricții cantitative la import (contingente comerciale) sau în creșteri ale taxelor — acestea se pot aplica tuturor importurilor produsului în cauză de la toți partenerii comerciali sau de la bunuri de origine specifică.

Aici puteți citi mai multe despre garanțiile din UE.