Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Enterprise Europe Network

De 15 ani în sprijinul IMM-urilor cu ambiții internaționale

Taxa pe valoarea adăugată

Societatea dumneavoastră vinde bunuri sau servicii? Această secțiune vă ajută să înțelegeți unele dintre taxele care pot fi aplicate în UE.

Un procent din veniturile din taxa pe valoarea adăugată (TVA), calculat pe o bază unificată, este alocat pentru finanțarea bugetului UE. Se aplică TVA pentru valoarea adăugată în fiecare etapă a lanțului de producție a oricărui produs sau serviciu, percepută pentru consumul final și colectată în mod fracțional.

  • pentru toate activitățile comerciale, și anume: livrări de bunuri și servicii, importuri și tranzacții intracomunitare (bunuri introduse într-o țară din UE dintr-o altă țară a UE)
  • În fiecare etapă a producției și distribuției unui bun sau serviciu, prin imputarea unui procent din prețul fiecărei tranzacții. Cu toate acestea, TVA-ul este suportat, în cele din urmă, de consumatorul final
  • Prin intermediul unui regim în care anumite persoane impozabile (cele înregistrate în scopuri de TVA) percep TVA pentru vânzările lor (taxa aferentă ieșirilor) și recuperează TVA-ul perceput pentru achizițiile lor de bunuri sau servicii utilizate în activitatea lor profesională (taxa aferentă intrărilor). Diferența dintre taxa aferentă ieșirilor și taxa aferentă intrărilor este TVA colectată în final.

Legislația aplicabilă

Directiva 2006/112/of a Consiliului din 28 noiembrie privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată este legislația europeană de bază privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (TVA).DG Impozitare și Uniune Vamală este responsabilă de punerea în aplicare a normelor în materie de TVA.

Operațiuni impozabile

Principalele activități supuse TVA sunt:

  • Livrarea de bunuri în scopuri comerciale, pe teritoriul unui stat membru al UE, de către o persoană impozabilă
  • Prestarea de servicii: TVA-ul este exigibil în țara din UE în care este stabilit beneficiarul serviciului
  • Pentru operațiunile intracomunitare: achizițiile între comercianți rezidenți în diferite țări ale UE nu sunt considerate importuri și exporturi, ci tranzacții intracomunitare. Achizițiile intracomunitare și livrările de bunuri efectuate între comercianți înregistrați în scopuri de TVA vor fi taxate în țara UE către care sunt expediate bunurile.
  • Importuri: TVA-ul este perceput la importul de bunuri și, de obicei, este perceput atunci când au loc procedurile de vămuire pentru a fi puse în circulație. Cu toate acestea, atunci când mărfurile sunt importate într-o țară din UE, dar sunt destinate utilizării sau consumului în alta, acestea pot fi plasate sub un regim suspensiv de TVA. În temeiul acestui mecanism, TVA-ul va fi perceput în țara de destinație din UE și nu în țara de intrare în UE.

Plata TVA (importuri)

Plata TVA la import este tratată în același mod ca și taxele vamale.

Persoanele impozabile trebuie să completeze și să depună la vamă documentul administrativ unic, care trebuie să includă valoarea bunurilor, locul de origine, destinatarul, destinația, prețul, greutatea etc.

Informațiile privind TVA, accizele și taxele vamale trebuie completate în caseta nr. 47 din formular.

Suma impozabilă

Baza de impozitare este suma totală plătită efectiv sau plătibilă de către cumpărător, client sau un terț. În general, baza de impozitare este prețul facturat, inclusiv:

  • impozite, drepturi, prelevări și taxe, cu excepția TVA în sine
  • cheltuieli diverse, cum sunt comisioanele, costurile de ambalare, transport și asigurare percepute de către furnizor sau prestator cumpărătorului sau clientului.

La importul de bunuri, baza de impozitare va include, de asemenea, cheltuielile accesorii efectuate până la locul de destinație:

„Suma impozabilă = Valoare în scopuri vamale + taxe vamale și orice alte taxe datorate ca urmare a importului + costuri suplimentare până la locul de destinație.”

Cotele minime de TVA

Operațiunile impozabile sunt supuse cotelor și reglementărilor aprobate de țara UE în care sunt livrate bunurile sau serviciile.Fiecare țară din UE poate stabili rate în conformitate cu următoarele limite.

  • cota standard nu poate fi mai mică de 15 %. ȚărileUE pot aplica, de asemenea, una sau două cote reduse care nu ar trebui să fie mai mici de 5 % și se aplică numai livrărilor de bunuri foarte specifice.
  • Directiva permite aplicarea unei cote reduse de cel puțin 12 % („cota de parcare”) pentru anumite bunuri sau servicii.
  • Aceasta permite, de asemenea, anumitor țări din UE să mențină cote reduse sub nivelul minim de 5 % (cote foarte reduse).

Bunuri supuse unor cote reduse de TVA

Anexa III la Directiva TVA permite țărilor UE să aplice cote reduse pentru următoarele categorii

  1. produse alimentare (inclusiv băuturi, cu excepția alcoolului) destinate consumului uman și animal. Aceasta include animale vii, semințe, plante, ingrediente destinate în mod normal utilizării la prepararea produselor alimentare și produse destinate în mod normal suplimentării sau substituirii produselor alimentare.
  2. alimentarea cu apă
  3. produse farmaceutice de tipul celor utilizate în mod normal pentru îngrijirea sănătății, prevenirea bolilor și tratamentul în scopuri medicale și veterinare, inclusiv produsele utilizate pentru contracepție și protecție sanitară
  4. echipamente medicale, materiale auxiliare și alte aparate destinate în mod normal atenuării sau tratării handicapurilor, pentru uzul personal exclusiv al persoanelor cu handicap. Aceasta include repararea unor astfel de bunuri, precum și a scaunelor de mașină pentru copii.
  5. transportul de persoane și al bagajelor acestora; […]” [traducere neoficială]
  6. furnizarea de cărți (inclusiv sub formă de împrumuturi de către biblioteci). Aceasta cuprinde broșuri, pliante pentru fotografii, cărți de desenat sau de colorat pentru copii, muzică tipărită sau în manuscris, hărți, hărți hidrografice, ziare și periodice. Materialele destinate în totalitate sau în mod substanțial domeniului publicitar sunt excluse
  7. accesul la spectacole, teatre, circuri, târguri, parcuri de distracții, concerte, muzee, grădini zoologice, cinematografe, expoziții, evenimente culturale și instalații similare și, în cele din urmă, recepționarea serviciilor de radiodifuziune
  8. servicii prestate de scriitori, compozitori și artiști interpreți sau executanți (sunt incluse redevențele)
  9. furnizarea, construirea, renovarea și modificarea locuințelor oferite în cadrul unei politici sociale
  10. livrări de bunuri și prestări de servicii de tipul celor destinate în mod normal utilizării în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, cum ar fi utilajele sau clădirile
  11. cazare oferită de hoteluri și unități similare, inclusiv furnizarea de cazare pentru vacanță și închirierea de locuri de camping și de parcuri pentru rulote
  12. admiterea la evenimente sportive
  13. utilizarea instalațiilor sportive
  14. furnizarea de bunuri și servicii de către organizații recunoscute de țările UE ca organizații caritabile și angajate în activități de asistență socială sau de securitate socială
  15. servicii prestate de întreprinderi de pompe funebre și servicii de incinerare, precum și livrarea de bunuri conexe
  16. furnizarea de îngrijiri medicale și stomatologice, precum și de tratament termic
  17. servicii prestate în legătură cu curățarea străzilor, colectarea gunoiului și tratarea deșeurilor

 

Regimuri suspensive și zone libere

Mărfurile importate pot fi plasate sub unul dintre regimurile vamale enumerate mai jos:

  • mărfuri plasate în depozitare temporară
  • mărfuri în regim de perfecționare activă (sistem cu suspendare a taxelor)
  • mărfuri plasate în antrepozit vamal sau în zone libere
  • admiterea temporară
  • proceduri de tranzit
  • Zone libere în care bunurile sunt scutite de TVA, precum și de taxe și taxe la import

Cu toate acestea, TVA-ul nu va fi exigibil până când bunurile nu intră pe piață în vederea vânzării către public.

Cotele de TVA în țările UE

Cotele actuale de TVA (%) din țările UE sunt:

(+) Anumite state membre ale UE au redus temporar cotele de TVA pentru anumite bunuri în sprijinul combaterii COVID-19, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în legislația lor națională.

 

Teritorii speciale

Unele teritorii ale țărilor UE pot fi excluse din domeniul de aplicare al TVA sau pot aplica cote speciale.

Teritoriile țărilor UE excluse de la aplicarea TVA
  • Germania: insula Helgoland și teritoriul Büsingen
  • Italia: Livigno, Campione d’Italia și apele italiene ale lacului Lugano
  • Franța: Guadalupe, Guyana, Martinica, Réunion, Mayotte
  • Spania: Ceuta, Melilla și Insulele Canare
  • Grecia: Muntele Athos
  • PentruAustria: Jungholz și Mittelberg
  • Danemarca: Groenlanda și Insulele Feroe
  • Finlanda: Insulele Åland

 

Teritorii cu rate speciale
  • Portugalia: Azore și Madeira
  • Grecia: mai multe insule din Marea Egee
  • Franța: Corsica

 

Teritorii terțe care sunt tratate ca țări din UE

Tranzacțiile inițiate sau destinate Principatului Monaco sunt tratate ca operațiuni inițiate sau destinate Franței.